Wat is ergotherapie?

Samen & doelgericht werken naar vooruitgang!

Heeft u moeite met dagelijkse activiteiten, loopt u tegen obstakels aan in het dagelijks leven of ziet u door de bomen het bos niet meer als het gaat om hulpmiddelen of mogelijkheden? Ergotherapie helpt om weer meer grip te krijgen op het leven en met vertrouwen deel te nemen aan de maatschappij.

Voor wie is ergotherapie en waarom ergotherapie?

Ergotherapie richt zich op het verbeteren van uw dagelijks functioneren. Wat voor de een, een betekenisvolle activiteit is, kan voor de ander heel anders zijn. Of het nu gaat om uzelf verzorgen, het huishouden uitvoeren, werken, sociale activiteiten, of het vrij bewegen binnen- en buitenshuis—wij helpen u graag.

 

Door te onderzoeken waar(door) het lastiger verloopt en wat hierbij belangrijk voor u is, wordt er een gerichte aanpak afgestemd, passend bij u als persoon.

Ergotherapie biedt ondersteuning bij het ontwikkelen, herstellen of behouden van vaardigheden. Het doel is om weer zelfstandig en naar tevredenheid dagelijkse taken uit te voeren.

Wij bieden eerstelijns ergotherapie. Dit betekent dat u met of zonder verwijzing van een huisarts of specialist bij ons terechtkan.

Nu contact opnemen!

Voordelen en resultaat

Ergotherapie is voor mensen van alle leeftijden die moeite hebben met één of meerdere dagelijkse activiteiten. Misschien lukt het niet meer om zelfstandig boodschappen te doen, verdere afstanden te reizen of juist korte stukjes te lopen. Misschien ervaart u vermoeidheid bij simpele taken, wilt u omgaan met overprikkeling of weet u niet welke hulpmiddelen bij u passen.

Ergotherapie helpt u om grip te krijgen op uw leven en dagelijkse bezigheden weer op uw manier uit te voeren en naar tevredenheid.

Binnen deze praktijk behandelen we volwassenen en ouderen met uiteenlopende ongemakken, zoals:

 

  • Niet-aangeboren hersenletsel (traumatisch en niet-traumatisch)
  • Long-COVID
  • Ouderdomsproblematiek
  • Sensorische verwerkingsproblemen (prikkelverwerking en overprikkelingsklachten)

 

Twijfelt u of ergotherapie bij u past? Neem gerust contact met ons op. Dan zoeken we samen naar de mogelijkheden en een passende oplossing.

Nu contact opnemen!

Onze specialisaties

Niet aangeboren hersenletsel
Niet aangeboren hersenletsel
Arbeidsgerelateerde klachten
Arbeidsgerelateerde klachten
Ouderdomsklachten
Ouderdomsklachten
Overprikkeling
Overprikkeling
Hoe wij werken
1
De situatie in kaart brengen

Tijdens het eerste contact moment gaan we in op de ervaren problemen en brengen we in kaart wat dit beïnvloed.

2
Het doel en plan van aanpak

We bekijken wat uw graag wilt bereiken en hoe dit behaald kan worden (bijv. andere aanpak, activiteit aanpassen, sociale of fysieke omgeving aanpassen, gebruik hulpmiddel, training/oefenen).

3
Aan het werk

In deze stap voeren we het plan uit dat van tevoren is gemaakt. Tijdens de uitvoer wordt bijgestuurd waar nodig.

4
Evalueren

Het doel (of meerdere doelen) worden geëvalueerd of deze behaald zijn. De aanpak herhaald zich bij het ontstaan van nieuwe doelen.

5
Check-up

Er wordt na een aantal weken bekeken of het doel behaald blijft. Bij geen verdere opvolging kan het dossier worden afgerond.

Andere over Ergotherapie MOSA
Na mijn CVA doorverwezen naar de ergotherapie. Ben hier heel goed begeleid. Door middel van gesprekken en vragenlijsten echt veel meer in mezelf gekregen waardoor ik gerichte tips kreeg en nu veel beter mijn grenzen aan kan en durf te geven. Veel geleerd, het waren fijne gesprekken.

De ergo-therapeute die mij begeleide was zeer kundig therapeute. Was inventief met aanreiken van handvaten en emphatisch, ik heb hier heel veel aan gehad ook heeft ze me inzicht gegeven om zelf oefeningen te doen om er weer bovenop te komen aangaande het gevoel in mijn hand, na een cva, weer te doen toenemen. Ik raadt deze ergotherapeute van harte aan, bedankt hiervoor!

Andere gestelde vragen

Alle vragen voor jou op een rij & beantwoord

Om de kwaliteit te kunnen waarborgen, wordt bij Ergotherapie Mosa gestreefd naar continue bijscholingen.

Er vindt intercollegiaal en multidisciplinair overleg plaats. Dit houdt in dat er overleg plaatsvindt met zowel ergotherapeuten alsook met overige (para)medische disciplines, zoals huisartsen, specialisten, thuiszorg, fysiotherapeuten, logopedisten, psychologen et cetera.

Tijdens uw behandeltraject bestaat de mogelijkheid om regelmatig te evalueren. U kunt uw ergotherapeut ook rechtstreeks beoordelen via Zorgkaart.nl

Via zorgkaart.nl kunt u rechtstreeks uw ergotherapeut beoordelen. Daarnaast kunt u een beoordeling schrijven via Google.

De ergotherapeut doet er alles aan om goede zorg te verlenen. Toch kan er weleens iets misgaan. Bent u ontevreden over bepaalde zaken of heeft u een klacht, dan zijn er een aantal stappen die u kunt volgen. Probeert u in eerste instantie uw probleem te bespreken met uw ergotherapeut. Misschien is er sprake van een misverstand. Vaak leidt zo'n gesprek al tot een oplossing. Maak uw klacht ook schriftelijk kenbaar aan uw ergotherapeut. Komt u er niet uit met uw ergotherapeut of is er een goede reden om het gesprek niet aan te gaan, maak dan gebruik van de klachtenprocedure van Klachten- en geschillenregeling Paramedici (KLP).

Een onafhankelijke klachtenfunctionaris bekijkt uw klacht. De klachtenfunctionaris geeft ook advies over het indienen en formuleren van de klacht en zoekt naar een oplossing.


 

Ergotherapie wordt door alle Nederlandse zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat iedereen in Nederland recht heeft op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden meer als u een aanvullende verzekering heeft. Vraag het na bij uw zorgverzekeraar of kijk in uw polisvoorwaarden.
Let op: ergotherapie valt onder het wettelijk eigen risico (basiszorg) en kan hiermee dus verrekend worden als het eigen risico nog niet volledig is besteed. 

Afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar kunnen meer uren vergoed worden per kalenderjaar. U kunt ook de volgende website raadplegen: vergoeding ergotherapie.


 

Wij zijn geschoold in Directe Toegang Ergotherapie (DTE). Hierdoor is een verwijsbrief van uw (huis)arts of specialist niet altijd noodzakelijk. Afhankelijk van de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar heeft u wel/geen verwijsbrief nodig. Komt u er niet uit, neem dan gerust contact op en we bekijken wat voor u van toepassing is.

Ergotherapie Mosa is aangesloten bij de beroepsvereniging Ergotherapie Nederland en bij CVA Ketenzorg Maastricht. Daarnaast staan we ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Herkent u zich hierin?

Heeft u een vraag, interesse in ergotherapie of weet u niet zeker of wij iets voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons via onderstaande knop.

Nu contact opnemen!