Overprikkeling

Iedereen krijgt dagelijks te maken met verschillende prikkels, zoals geluid, licht, aanraking en beweging. Klachten ontstaan wanneer het proces van sensorische informatieverwerking verstoord is. 

Met sensorische informatieverwerking bedoelen we het proces om prikkels vanuit de wereld om ons heen en vanuit ons eigen lichaam op te nemen, te verwerken en de informatie met elkaar te verbinden (volgens A. Jean Ayres).

Wat zijn de gevolgen van overprikkelingsklachten?

Overprikkelingsklachten kunnen het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Normale activiteiten kunnen plotseling veel moeilijker of zelfs ondragelijk worden. Het lichaam reageert sterk op alle prikkels, wat leidt tot verhoogde spierspanning en een verhoogd gevoel van alertheid. De mate van overprikkeling en de manier waarop iemand dit ervaart, kan sterk verschillen per persoon.

 

  • Fysieke klachten – Denk aan hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en verhoogde spierspanning.

  • Cognitieve klachten – Concentratieproblemen of moeite met het uitvoeren van meerdere taken tegelijk (dubbeltaken) kunnen het moeilijk maken om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

  • Emotionele reacties – De (constante) overprikkeling kan leiden tot emotionele uitbarstingen, gevoelens van stress, irritatie, angst of zelfs paniek.

  • Beperkingen in sociale activiteiten – Activiteiten zoals naar een drukke supermarkt gaan, deelnemen aan sociale bijeenkomsten of werken op een flexplek kunnen heel intens zijn door de overprikkeling.

 

Herken u zich hierin? Onze ergotherapeuten kunnen u helpen om met overprikkelingsklachten om te gaan en manieren te vinden om de verwerking van prikkels te verbeteren.

Nu contact opnemen!

Wat kan ergotherapie voor u betekenen?

Door overprikkelingsklachten kunnen alledaagse activiteiten plotseling veel moeilijker of onplezieriger worden. Ergotherapie kan helpen om de regulatie van sensorische prikkels te verbeteren en de spierspanning te normaliseren, zodat u weer beter kunt omgaan met prikkels. Denk aan:

  • Oefeningen om de spierspanning te reguleren en over-registratie van prikkels te verminderen 
  • Het ontwikkelen van technieken voor het omgaan met overprikkeling in sociale situaties of op de werkplek
  • Oefeningen voor het verminderen van overgevoeligheid voor geluid, licht, beweging of aanraking
  • Aanpassingen in de omgeving om prikkels te minimaliseren

Ergotherapie Mosa maakt gebruik van het ASITT-protocol (Adult Integration Timmerman Treatment) om de regulatie van sensorische prikkels te verbeteren en overprikkeling te verminderen.

Nu contact opnemen!
Wat andere zeggen
Na mijn CVA doorverwezen naar de ergotherapie. Ben hier heel goed begeleid. Door middel van gesprekken en vragenlijsten echt veel meer in mezelf gekregen waardoor ik gerichte tips kreeg en nu veel beter mijn grenzen aan kan en durf te geven. Veel geleerd, het waren fijne gesprekken.

De ergo-therapeute die mij begeleide was zeer kundig therapeute. Was inventief met aanreiken van handvaten en emphatisch, ik heb hier heel veel aan gehad ook heeft ze me inzicht gegeven om zelf oefeningen te doen om er weer bovenop te komen aangaande het gevoel in mijn hand, na een cva, weer te doen toenemen. Ik raadt deze ergotherapeute van harte aan, bedankt hiervoor!

Herkent u zich hierin?

Heeft u een vraag, interesse in ergotherapie of weet u niet zeker of wij iets voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons via onderstaande knop.

Nu contact opnemen!